Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Грахът се отглежда от много градинари, които обичат да отглеждат различни зеленчуци на своите парцели. Ако по време на отглеждането на това растение не се спазват всички агротехнически правила, тогава със сигурност ще се появят вредители и болести по граха, което може да доведе до смъртта на храстите. Ето защо, преди да започнете засаждането на това растение, трябва да се запознаете с основните вредители и особеностите на тяхното отстраняване.

паразити

Най-често производителите се смущават от грахови вредители, които пречат на храстите да растат и да се развиват нормално. Ако насекомите върху разсада не бъдат открити своевременно, тогава разсадът постепенно ще умре и те няма да могат да берат. Ето защо се препоръчва да се запознаете предварително с най-често срещаните вредители и мерките за борба с тях, за да установите навреме вредните насекоми по храстите и да се отървете от тях.

Грахова листна въшка

Граховите растения често страдат от листни въшки, които бързо се разпространяват в по-голямата част от храстите на сайта. Идентифицирането на това насекомо е доста просто, тъй като граховата листна въшка се счита за най-големия вредител. Размерът му е около 5 мм, а размахът на крилата - 10-12 мм.

Злобните насекоми сериозно увреждат растенията, особено в сухо време. Те се хранят с грахов сок и оставят малки рани по повърхността на листата, при които постепенно се развиват гъбични заболявания. Често листните въшки атакуват граха по време на пъпката, поради което растението отслабва.

За да се отървете от вредителя, всички храсти се третират със специални средства. За борба с листните въшки се използват лекарства като Fastak или Spark.

Грахово семе

Зърно или брутус се среща на грах доста често. Това насекомо е широко разпространено в повечето страни. Въпреки това, най-често растенията, които растат в Америка, Африка, Азия и Европа, страдат от влиянието на този вредител. У нас зърно се появява на храстите само по време на силни суши и при пълно отсъствие на дъжд.

Грахът страда от зърна по време на цъфтящи разсад. Вредителят прониква в цветята на растението и се храни с прашеца. Необходимо е незабавно да се справите с насекомото, тъй като то се разпространява във всички грахови храсти в рамките на 5-6 дни. За да се отървете бързо от вредители по разсад, ще трябва да ги обработите с разтвор на натриев хлорид.

Грахов молец

Това насекомо често се появява на грахови храсти и се храни с листата му. Насекомото е доста голямо, тъй като размахът на крилата му е 15 мм. Когато навлезе в растенията, женската снася яйца на листа. Поставените яйца на листата са овални, а дължината им е около 1 мм. С течение на времето от яйцата се появяват светло жълти гъсеници, които растат до 10 мм дължина. Ако не се отървете навреме от насекомите, отложените ларви напълно изяждат всички листа.

При борба с вредител се добавят минерални и органични торове в почвата, за да стане растението по-силно. Извършва се и пръскане с лекарство, приготвено от тютюн, пепел и чистотин.

Възлични дългове

Често се появяват нодуловидни дълготрайници на бобови растения, за да се хранят с листата си. Те удрят растенията в първите пролетни дни, за да се възстановят от гладните зимни дни. За да идентифицирате този вредител, ще трябва да обърнете внимание на състоянието на храстите. След появата на насекомото върху листата на растението се появяват изядени области. В първия ден няма да има много такива сайтове. Въпреки това, с течение на времето, листата ще започнат напълно да изчезват, тъй като чешмата е в състояние да изяде 1-2 см листа на ден.

Препоръчва се да се отървете от вредителя на джобния веднага след появата му. За да направите това, всички грахови храсти се обработват с пепел, тютюнев прах и други възпиращи средства.

Колорадски бръмбар от Колорадо

Друг вредител, който уврежда много различни растения, е колорадският бръмбар от Колорадо. Много е лесно да забележите този бръмбар по храстите, тъй като има ярко оцветяване на жълтъка, което се откроява на фона на зелените листа. Когато са изложени на храсти, възрастните снасят яйца, които започват да се хранят с листа. Ако по листата се открият яйца, незабавно трябва да се отървете от тях и да третирате храстите със защитни средства от вредители.

Чадър на чадър

Листата е малко жълто насекомо, което често се появява върху грахови храсти. Такива вредители незабавно проникват в тъканите на листата и се хранят с тях. Поради това листата престават да растат, постепенно се деформират и изсъхват.

Ако не се отървете от листните храсти, храстите ще изсъхнат и също ще престанат да растат. Ето защо, след появата на насекомо, се препоръчва незабавно да се третират храстите с пепел или чистотин.

Граховна лъжичка

Не само грахът, но и много други растения страдат от грахови лъжички. Тази пеперуда се отличава със своите размери, които с размах на крилата достигат около 30–35 mm. Когато са изложени на растения, възрастните лежат върху листата на ларвите, които се хранят с грахов сок.

За борба с насекомите се използват биологични продукти и инсектициди, които бързо ще почистят разсад от вредители.

болест

Освен вредители се срещат и грахови заболявания, които често водят до смъртта на храстите. Има много опасни заболявания, които трябва да се изучат по-подробно преди засаждането и отглеждането на бобови растения.

Askohitoz

Често растенията от грах страдат от тъмно петна или бледо петнист асцит. Да се идентифицира наличието на това заболяване е доста просто, тъй като има изразени признаци. Когато се появи заболяване, всички листа имат жълтеникав цвят, който в крайна сметка става тъмносив. При липса на мерки за борба с аскохитозата всички грахови листа ще изсъхнат и ще престанат да функционират.

За да се отървете от болестта, е необходимо периодично да третирате засегнатите растения с разтвор на белина.

ръжда

Граховата ръжда е често срещан проблем, с който се сблъскват всички производители на бобови растения. Растенията често страдат от това заболяване по време на пъпката, когато цветята започват да цъфтят по храстите. Също така, повишената влажност допринася за развитието на болестта и затова тя често се появява при обилни валежи. При суша патогените не се развиват.

Стъблата, засегнати от ръжда, трябва да бъдат изгорени, така че болестта да не се разпространи в здрави храсти.

peronosporosis

През пролетта бобовите растения често страдат от пероноспороза. При появата на болестта са засегнати почти всички органи на храстите. Най-засегнатите листа обаче са тези с петна от жълтеникав цвят. Ако болестта се появи в периода на узряване на плодовете, тогава се развива поражението на гъбите на боб. По тях се появяват бели петна и спори на патогени на пероноспороза.

Пероноспорозата на граха се лекува със серен разтвор, приготвен от сто грама вещество и десет литра вода. Храстите се третират с подготвения продукт три пъти месечно.

антракноза

Граховата антракноза се счита за опасно заболяване, което често води до смъртта на храстите. Заболяването засяга всички наземни части на разсада и затова всеки може да открие признаци на антракноза. Листата са покрити с кафяви и сиви петна с различни форми. В централната част на петната се появяват червеникави подложки с гъбични спори.

Невъзможно е да се излекува растението от антракноза и затова всички засегнати храсти са изгорени, за да се предотврати разпространението на болестта.

Fusarium

Фузариевият грах често засяга храстите, ако по време на отглеждането им не се спазват агрономически правила. Когато се появи болестта, се появява кореново гниене, поради което храстите постепенно умират. Фузариевият грах е придружен и от увяхване на листата. В началото засегнатите листа просто пожълтяват, но с течение на времето изсъхват и напълно отпадат от растенията.

За да се предпази грахът от кореново гниене на Fusarium, се препоръчва редовно почистване на градината от растителни отпадъци и спазване на правилното сеитбообращение.

Брашнеста мана

Брашнестата мана по граха се счита за най-често срещаното гъбично заболяване, което често унищожава цялата реколта. При възникване на болестта се засягат прилици и храсти. С течение на времето брашнестата мана по граха достига грах, на повърхността на който се появява сивкаво бяло покритие.

За да не се сблъскате с това неразположение, се препоръчва да се засаждат грахови сортове в градината с устойчивост на патогени на брашнеста мана.

гниене

Фузариумните гъби често причиняват сиво или бяло гниене на грахови храсти. Заболяването се разпространява в кореновата шийка и корените на растенията, поради което те изгниват и постепенно умират. Понякога гниенето се разпространява към земята листа на храсти. В този случай върху тях се появява бял или розов оттенък.

По-добре е да се отървете от засегнатите растения веднага, преди гниенето да започне да се разпространява до най-близките здрави храсти.

Защита на семената

За да бъде растението в бъдеще да не страда от болести или вредители, е необходимо предварително да се включат в обработката на семена.

За да защитят семената, опитните производители на зеленчуци препоръчват дресинг на семена, който се състои в третирането им със специални пестициди. Това е един от най-ефективните методи за защита на растенията от повечето вредни насекоми и болести. Пестицидите ще почистят семената от вътрешни и външни инфекции, които могат да се активират след засаждането.

Повечето производители предпочитат метод за суха мариноване, тъй като той е най-лесният. В този случай всички семена са предварително изсушени преди третирането. Недостатъците на сухата превръзка включват неравномерното нанасяне на пестициди върху повърхността на семената.

Грах защита

Основният метод за защита на граховите храсти от болести и опасни насекоми е спазването на всички правила на селскостопанската технология при отглеждане на растения. Основните селскостопански практики включват системата за обработка на почвата, сеитбообращение, почистване на мястото на плевели, поливане на растенията и навременна реколта. Ето защо, когато отглеждате бобови растения, трябва:

  • За отглеждане на грахови разсад в градини, почистени от плевели и други растителни остатъци.
  • Навременно добавете органични или минерални торове в почвата, което ще увеличи устойчивостта на гъбични заболявания и вредители.
  • Правилно се грижи за почвата в градината. В този случай градинарят трябва да брани мястото през пролетта и да го изкопае. Това ще обогати почвата с въздух и полезни микроелементи.
  • Засаждайте само високопродуктивни сортове, устойчиви на повечето често срещани заболявания.

заключение

Повечето градинари срещат вредители и болести, когато отглеждат бобови растения. За да се отървете от тях своевременно, се препоръчва да се запознаете с особеностите на тяхното проявление и методите за елиминиране.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: