Постинг
13.09.2012 12:03 -
Грахът е едногодишно бобово растение, увивно или пълзящо, отглеждано заради зелените му семена.
Автор: healthymind
Категория: Рецепти
Прочетен: 1854 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.09.2012 12:03
Прочетен: 1854 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 13.09.2012 12:03
100 г зелен грах - 79 kcal Идеален източник на белтъчини, въглехидрати, баластни вещества, съдържа желязо, калий, фосфор, цинк, витамин C, витамини от групата B.
Няколко от добре познатите имена използвани за граха са градински грах, английски грах и сладък грах, докато латинското му название е Pisum sativum. За граха се знае, че най-вероятно е произлязъл от Индия, или по-точно от северозападните региони на страната – в равнините на Хималаите. Ето защо грахът е зеленчук от древността, който се отглежда заради хранителните му зелени зърна. Вкусният, сладък зелен грах (или градински грах) е сред най-разпространените търговски култури, произвеждана в много части от света с тропичен и полу-тропичен климат. Граховото зърно е свързано със семейството на Fabaceae of the genus, Pisum. От ботаническа гледна точка, растението грах е плод, но в кулиранията той всъщност се използва като зеленчук.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1
Архив