Грах, леща и соя


Грах, леща и соя
04 Октомври 2012, Четвъртък


Грахът се смята за едно от най-древните културни растения.


Автор: проф. Христо Мерменски

В разкопки на постройка още от каменната и бронзовата епоха са намерени семена от грах. Хранителните и лечебните му качества са известни отдавна. В Холандия още през XVI век любители-градинари са започнали селектирането на негови сортове с цел увеличаване на ценните качества на растението.

Сега в много страни гледат на тази бобова култура като на поливитаминни таблетки с високо съдържание на витамини и ценни минерални соли. Грахът съдържа целия набор от витамините В, С, РР, А, ценни соли на желязото, калия, фосфора, калция и др. Той е ценен и с високото си съдържание на белтъчини. Количеството им в 1 кг е равно на това в 1 кг говеждо месо. За разлика от фасула, грахът има по-нежни влакнини и не действа така грубо на стомаха.

Той съдържа въглероди, главно във вид на фруктоза, които спомагат за подсилване на организма, и то без участието на инсулин.
Друго ценно негово качество е, че може да се консервира и съхранява с години, без да загуби хранителните си и вкусови качества. Това дава възможност да бъде включван целогодишно в диетите.

Освен това той е и много добро средство срещу запек. За целта се използва изсушен грах, смлян на кафемелачка. Полученият грахов прах се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден, независимо дали преди, или след ядене. След седмица дозата се намалява на 1 чаена лъжичка  дневно.

Родината на лещата са високите плата на Азия – между Хималаите и Хиндукуш. Тя е едно от най-древните културни растения, съществували на планетата още в праисторически времена. Подобно на фасула, тя е от много добре балансирана храна, тъй като семената й съдържат от 21 до 36 процента белтъчини, от 43 до 54 процента въглехидрати, до 2, 5 на сто мазнини. Освен гореспоменатите хранителни елементи, лещата е богата и на минерални соли и микроелементи, които също играят съществена роля върху нормалното развитие и функциониране на човешкия организъм.

Сериозно предимство на лещата пред фасула е, че при консумирането си тя не предизвиква газове, тъй като влакнините в нея са по-нежни. Освен това се сварява неколкократно по-бързо. Препоръчително е тя да присъства като заместител на фасула на трапезата ни поне 2 пъти седмично.

Соята е житно растение с наситена фармакологична активност. Тя е богата на хормони от растителен произход и затова спомага за повишаване нивата на естрогените след менопаузата. Растението се смята за враг на рака на гърдата. Вероятно консумацията именно  на нейните зърна е една от причините това заболяване да се среща рядко сред японките.

По своите хранителни и лечебни качества соята превъзхожда не само фасула и граха, но и редица меса и високобелтъчни храни. Тя съдържа до 52 процента много ценни белтъчини и 38-40 % мазнини. Затова в хранителната промишленост тя се използва за производство на белтъчно и соево олио.
През последните 30 години в редица лаборатории в света започна производството на соеви продукти с високо съдържание на лесно усвоими белтъчини и мазнини.

Соята подобрява здравето на хората по много начини. Редовното й консумиране значително подобрява кръвната картина на хора с изключително висок холестерол и вероятно спомага за премахване на повредите по артериите. Съществуват и сериозни доказателства, че тя регулира нивото на инсулина, кръвната захар, функциите на стомаха и предотвратява възникването на рак на стомаха.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки