chat
Онлайн риболовен магазин за риболовни принадлежности и аксесоари
Language
English
Bulgarian
Кошница
Брой:
Общо:
Поръчай
Безплатна доставка за поръчки над 99 лв до офис на Еконт за България
Начало Статии ЗЕЛЕНИЯТ ГРАХ Е ОТЛИЧНА СТРЪВ

ЗЕЛЕНИЯТ ГРАХ Е ОТЛИЧНА СТРЪВ



ЗЕЛЕНИЯТ ГРАХ Е ОТЛИЧНА СТРЪВ
Не всички риболовци използват граха за стръв, но който го използва, добива добър резултат.
Случвало ли ви се е да потрошите рибата през лятото? Спомнете си какъв цвят беше съдържанието в червата й? Където и да сте ловили: на река, канал, езеро, съдържанието е винаги зелено. През лятото рибата преминава на хранене със зеленина, примерно с водорасли. Ако през пролетта най-добрата примамка са червеите и насекомите, то през горещото лятото рибата предпочита растителната храна. Затова си струва да преминем на растителна стръв. И мнозина риболовци спазват този принцип. Купуват от супермаркета царевица, която е най-разпространената растителна стръв. Но дали дава най-добър улов? И винаги ли се случва това? Като имаме предвид зеленото съдържание в рибите черва, си задаваме въпроса дали стръвта не трябва да има също зелен цвят.
 
Зеленият грах
Консервираният зелен грах е евтин, практичен и подходящ за стръв като царевицата.
Но не е толкова известен като стръв. Възможно е при избора на примамка повечето риболовци да предпочитат златния блясък на царевицата пред скромния зелен грах.
При червеноперката, платиката и шарана той се котира много високо. Това важи особено през лятото, когато хранителният семафор на рибите буквално гори със зелен цвят. Сигналната жълта окраска на царевицата въздейства на рибите само в началото на сезона на слабо обловени водоеми. Но колкото повече рибата свиква с нея, толкова повече царевицата се оказва фалшиво злато. Затова си струва да се лови на стръв на консервиран грах с неговата маскировъчна окраска. С него рибите не свързват печалния си опит и го вземат още при първото захранване. При захранването действа принципът – колкото може по-незабележимо. В плитки и често посещавани водоеми, където рибите се плашат от едно гмуркане на плувката, трябва да се откажем от дънното захранване. Топчетата при удан във водата създават много шум. Няколко шепи зелен граш, хвърлен в точката на лова, са напълно достатъчни. Ако мястото на лова е на повече от 15 метра от брега, е необходима хранилка.
 
Меката съблазън
На реки и големи водоеми зеленият грах може да се добавя вместо заревица или червей в дънната захранка. Задължително излейте там и течността от консервата, този сок придава на захранката особена аромат. Зеленият грах е по-мек от царевицата. Предимството му е, че при него има по-малко фалшиви кълванета. Но има и недостатък: граховите топчета лесно падат от куката при хвърляне. Хвърлянето следва да се прави плавно с равномерен размах, но при засечката не бива много да се мисли. За червеноперка и платика се препоръчва повод с диаметър 0,14 мм и кука от №12 до №14 в зависимост от размера на граховите зърна. Може да се избере незрял или нормален грах. Някои предпочитат по-големите зърна, защото с тях се лови по-голяма риба.
Жилото на куката трябва леко да се подава от стръвта. Не се препоръчва нанизването на няколко зърна на по-голяма кука, защото подобен грозд се вижда ясно на фона на захранката, което противоречи на идеята на тънкия риболов. Освен това те често водят до фалшиво кълване.
Сред любителите на граха на първо място е червеноперката. При лов на плувка на дълбоко трябва да мине известно време, преди първата риба да вземе стървта. Големите червеноперки са 300 или 350 г. Създава се впечатлението, че опитните риби бързо намират нахвърляната примамка, отколкото алчните млади риби, т.е. се наблюдава обратното явление на онова, което се наблюдава при риболов на царевица.
 
Как да ловим платика на грах
Подаването на примамката е на дъно, плувката се установява така, че последното топче да лежи на дъното на водоема, примерно на 5 см от куката. В този случай ще има повече кълванета, при които плувката ще се вдига от водата. Може да се лови и на дънен такъм. За да се определи по-точно кълването и своевременна засечка се използват квивертипи и свингери. Вземете малка хранилка и я напълнете с размекнати грахови зърна. От нея ще излизат зеленовати ароматни облачета, които ще привличат рибата. Много добре се лови на зелен грах червеноперка. Успехът е сигурен, ако открием мястото, което обитава. Рибите издават присъствието си, като се издигат, за да стигнат храната. Затова периодично хвърляйте във водата няколко грахови зърна на това място. Много леката плувка и поводът без тежест ще помогнат да постигнете успех. Ако примамката се е потопила, а няма кълване, е правилно да хвърлите още веднъж, отколкото да чакате.
 
Как се отнася към примамката шаранът?
На платените водоеми след пролетния набег на риболовците шараните остават малко. Една част е изловена, останалите стават много внимателни. Новата примамка дава нови шансове. Такъмът за шаран обаче трябва да бъде значително по-мощен. Поводът да е с диаметър 0,20-0,22 мм, по-тънък не може да бъде дори на свободни от препятствия водоеми. С мач или фидер изваждането примерно на 2,5 кг риба вече е проблемно. При лов на шаран е целесъобразно в продължение на три дни до риболова рибата да се храни с по един буркан зелен грах. Изборът на място е решаващ за успеха. Ако шараните по-рано от друга риба са се натъкнали на захранката, те ще завоюват това място. Ако ли не, ще се задоволите с великолепни червеноперки, платики, а понякога и линове.
 
Петър Бонев
Сн. Червеноперката през лятото високо цени зеления грах