вторник, 25 октомври 2011 г.

Топла салата от картофи и грах

Продукти за 4 порции:
4 средно големи картофа
100 гр. бекон
1 малка глава лук
1 суп.л. брашно
1 суп.л. захар
1/2 ч.л. семена от целина
2/3 ч. чаша вода
1/4 ч. чаша ябълков или балсамов оцет
1 ч.чаша замразен грах
Босилек или маданоз
Сол             
Черен пипер

Приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода за около 20-25 минути, след което се отцеждат, охлаждат, обелват и се нарязват на филийки. Междувременно бекона се нарязва на кубчета и се запържва докато стане хрупкав, след което се изважда от тигана и в същата мазнина се запържва лука.
В дълбок съд се смесват брашното, захарта, солта, семената от целина, черния пипер, водата и оцета и при непрекъснато бъркане се довежда до кипване, след което се добавят картофите, бекона, лука и граха. Готовата салата се разбърква внимателно и се сервира топла, поръсена с нарязан на ситно босилек или магданоз.