Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тях

Грахът е устойчива на замръзване култура, която не изисква много усилия, когато се отглежда в градинско легло или на перваза на прозореца. Но дори това растение често среща различни болести и вредители.

В тази статия ще обсъдим признаците на заразяване с вредители (със снимка), граховите болести и мерките за борба с тях. Ще споделим и с вас съвети относно методите за превенция.

Грахови заболявания

Помислете за най-популярните заболявания, с които могат да се сблъскат летните жители, когато отглеждат грах.

Fusarium корен гниене

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тяхКореното гниене на фузариум е гъбично заболяване. Причинява се от гъбички от рода Fusarium. Тези гъби се размножават и развиват в почвата, следователно, по същество, граховата инфекция с Fusarium се случва именно през почвата.

Заболяването се появява при продължително хладно време и висока влажност.

В същото време растенията са най-засегнати от гниенето на корените на Fusarium при горещо и сухо време.

  1. Знаци. На първо място, гниенето на корените на фузариум засяга граховия корен. Първо, коренът и долната част на стъблото стават кафяви, след което цялото растение постепенно изсъхва. Болестта разрушава кореновата система, потъмнява и става рохкава. Болният грах може лесно да се отстрани от земята.
  2. Лечение. При първите признаци на гниене на корените на фузариума културите трябва да бъдат третирани с фунгициди (например Kolosal Pro).
  3. Предотвратяване. Основното е да се спазват правилата на сеитбообращението. Грахът не може да бъде върнат на предишното си място за засаждане за 4-6 години. Най-добре е да покълнете добре граха преди засаждането.

Преди засаждането почвата трябва да се обработи дълбоко. Заболяването може да се избегне, ако датите на сеитба се спазват правилно

Пиене на корен гниене

Друг вид кореново гниене е пиенето. Причинява се от гъбички от рода Pythium. Смята се, че пиенето на кореново гниене насърчава развитието на други видове кореново гниене в почвата.

Пиенето на гъби е най-активно в началото на пролетта, когато почвата все още не е затоплена. Мицелът се развива най-активно при температури от +6 до +10 градуса, а развитието на самите гъби става при температури от +1 до + 30 ° C.

  1. Знаци. Покълналите семена и корените на растението просто изгниват. Зоните, засегнати от болестта, стават кафяви и меки. Растението изсъхва.
  2. Лечение. Фунгицидите също помагат срещу пиенето на кореново гниене (например "Homosil" - има дългосрочен терапевтичен и профилактичен ефект).
  3. Предотвратяване... Грижа за почвата. При разработване на градина е необходимо да се използват фосфорно-калиеви торове. Също така, за отглеждане на грах използвайте само висококачествени, здравословни, преработени семена.

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тях

Сиво гниене

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тяхСиво гниене грах причинява гъбата Botrytis cinerea Pers. Заболяването се развива при висока влажност на въздуха и големи валежи.

Заразяването става през почвата или при отглеждане на грах от преди заразени семена (в този случай мицелът се съхранява директно в зърната).

  1. Знаци. Най-характерните признаци на зараза със сиво гниене на грах са гъст сив цъфтеж по цветята и шушулките на растението. Шушулките също стават кафяви към основата, а засегнатите области се увеличават по размер.
  2. Лечение. За третиране на грах от сиво гниене най-често се използват следните фунгицидни разтвори: "Строби", "Keeper", "Chistotsvet", "Discor" и други.
  3. Предотвратяване. Правилно сеитбообръщение, контрол на листните въшки по растенията. Поливайте градината умерено.

Бяло гниене

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тяхБялото гниене на грах се причинява от гъбата Peronospora manshurica Sydow. Инфекцията, подобно на сивото гниене, се осъществява чрез заразен почваили докато поддържа мицела в семената.

Благоприятните условия за развитието на бяло гниене са прохлада и висока влажност.

  1. Знаци. Засегнатите области на растението първо придобиват кафяв цвят, а след това се покриват с бял мицел, подобен на памучната вата. Растението изсъхва и умира.
  2. Лечение. Наскоро се появи биологичен продукт, предназначен да дезинфекцира почвата от много гъбични заболявания - "Trichoderma verde".
  3. Предотвратяване. Необходимо е да се спазват правилата на сеитбообращението, да се използват фунгициди за покълване на семена и обработка на почвата, а също така да се унищожават растителните остатъци с биологични продукти.

ръжда

Друго гъбично заболяване на бобовите растения е ръждата. Спорите на двудомната гъба се носят от вятъра и ако попаднат на граха, заразяват го. Заболяването се развива в топло и влажно време.

  1. Знаци. Ръждата засяга главно стъблото и листата, по-рядко шушулките. На засегнатите места се появяват кафяви пустули. При силна инфекция листата стават напълно жълти и постепенно изсъхват.
  2. Лечение. Ръждата се третира с одобрени фунгициди. Например, вече познати ни „Строби“ и „Хомосилом“.
  3. Предотвратяване. Ранната сеитба ще помогне да се избегне ръжда, като се използва грахово семе ранни зреещи сортове, борба с плевели и обработка на растения с фунгициди.

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тях

Брашнеста мана

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тяхБрашнестата мана също принадлежи към гъбичните заболявания на граха. Развива се при средна температура от 18 до 21 градуса по Целзий, 70-80% влажност и малко валежи.

  1. Знаци. Първите признаци на брашнеста мана се появяват по долните листа и стъблото на граха с едва забележимо бяло покритие, подобно на паяжина. С развитието на болестта броят на засегнатите области се увеличава, плаката става забележима, а листата и стъблото пожълтяват и изсъхват.
  2. Лечение. За лечение на грах от брашнеста мана използвайте разрешени фунгициди или 1% бордоска течност.
  3. Предотвратяване. Спазване на правилата за сеитбообращение, дълбоко копаене на почвата. Задължително е през есента да се унищожат растителните остатъци, върху които гъбичните спори могат да зимуват.

Долна мана

Долна мана или мана се развива при висока влажност и гъста сеитба.

Заболяването се предава чрез замърсени семена и растителни остатъци.

  1. Знаци. Пероноспорозата се проявява като сиво-лилав цъфтеж от долната страна на листата. С течение на времето тези петна стават кафяви и засегнатите листа изсъхват и отпадат.
  2. Лечение. При първите признаци на пухена мана грахът се напръсква с 1% бордоска смес. Прахови зелени листа с лайм.
  3. Предотвратяване. Използвайте за засаждане само здрави семена от ранни зреещи сортове, ранна сеитба и навременно плевене.

Ascochitosis

Граховият аскохит се предава по същия начин. Това заболяване се развива с голямо количество валежи и средна температура 20-25 градуса.

  1. Знаци. Аскохитозата засяга цялото растение отдолу нагоре. Проявява се под формата на тъмнокафяви петна, върху които с течение на времето се образуват малки черни точки. Аскохитът често води до гниене на корените.
  2. Лечение. За лечение граховите разсад се напръскват с 1% бордо течност или 0,4% меден оксихлорид.
  3. Предотвратяване. Предотвратяването на аскохит се състои в ранния период на сеитба, избора на ранни зреещи сортове растения. Струва си да изкопаете дълбоко почвата и да следвате правилата на сеитбообращението.

Бактериално петно

Бактериалното петно ​​или бактериозата на граха се разпространява чрез заразени семена и растителни остатъци.

Проявява се в топло и влажно време.

  1. Знаци. На засегнатите места се появяват петна с различни форми и размери. Около петната се образува мазна граница. С течение на времето петната могат да се слеят заедно, засягайки по-големи площи на растението.
  2. Лечение. Използване на фунгициди (например Phyton-27).
  3. Предотвратяване. Разрешените фунгициди са подходящи и за профилактика на бактериоза. Струва си да изберете семена от грахови сортове, устойчиви на бактериоза за засаждане, засадете само здрав грах.

Деформираща мозайка

Деформиращата се мозайка е вирусно заболяване на граха.

Граховите листни въшки пренасят вируса до здрави растения.

  1. Знаци. Заболяването започва с появата на светлозелени петна по листата, които постепенно стават прозрачни. Засегнатите листа стават петнати, набръчкани и къдрави. Фасулът се деформира по същия начин.
  2. Лечение. При първите признаци на деформираща се мозайка всички грахови храсти трябва да бъдат обработени с разтвор на карбофос (75 g на 10 l вода). Силно заразените растения трябва да бъдат премахнати незабавно заедно с почвата.
  3. Предотвратяване. Убиване на грахови листни въшки, засяване рано, използване на здрави семена, дезинфекция на остриета за градински инструмент

Антракноза

Антракнозата е гъбично заболяване, което се развива в хладно, дъждовно и ветровито време.

Заразяването става чрез семена и растителни остатъци.

  1. Знаци. Кафяви петна се образуват по листата, стъблата и боба. В центъра на петната са оранжеви и червени подложки с четина (гъбични спори).
  2. Лечение. Фунгициди - "GreenCure", "Strobi", "Homosil" и т.н.
  3. Предотвратяване. Сеитбообращение и дълбока оран. Заразените растителни остатъци трябва да бъдат унищожени незабавно.

Грахови вредители

Освен гъбички, вируси и бактерии, сред враговете на граха има много вредители.

Грахов джоб

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тяхГраховият джибъл или брюхус е черен бръмбар с червеникаво-сиви косми. Кариопсисът пристига на грах по време на цъфтежа и се храни с цветен прашец.

Ларвата, след излюпване от яйцето, прониква в граховото зърно и се храни с него.

Избавление. За да се отървете от граха от кариопсис, градинарите използват инсектициди.

Предотвратяване. Ранна сеитба на грах с ранно узряване. Внимателен подбор на здрави зърна за отглеждане (заразеният грах плува в 3% разтвор на натриев хлорид).

Грахов молец

Граховият молец е пеперуда, която снася яйца по време на граховия цъфтеж. Гъсеницата се излюпва, прониква в шушулката и се храни с граха.

Избавление. Можете да се отървете от молци, като третирате храста с тютюн, пепел или чистотин. Инсектицид "Bi-58" или "Lannat".

Предотвратяване. Ранна сеитба на ранни зреещи сортове грах, дълбоко копаене на почвата. Разхлабване за унищожаване на какавиди от молци.

Грахова листна въшка

Пъпките са яркозелен бръмбар, който мигрира към грах в края на май. Изсмуква сок от листа, стъбла, цветя и боб.

Избавление. Пръскане на грах с лекарството "Fury", "Iskra", "Fastak" и други инсектициди. Можете да берете реколтата не по-рано от 10 дни след обработката.

Предотвратяване. Ранна сеитба на ранни зреещи грахови сортове. Унищожаване на диви бобови растения.

Граховна лъжичка

Граховата лъжичка е друга пеперуда, нейната райета гъсеница се храни с листа от растения, предимно с грах.

Избавление. Третиране на растения с инсектициди: "Bi-58", "Karate Zeon", "Pirineks".

Предотвратяване. Отглеждане, есенна оран (копаене на почвата през есента с премахване на плевели и въвеждане на торове), борба с плевелите.

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тях

Възелник

Възелният дълговек е бръмбар, обитаващ почвата, който е активен в топло време. Ларвите му се хранят с грахови корени, а самият бръмбар изяжда разсад през пролетта.

Избавление. Опрашване на разсад с карбофос. Те също използват тютюнев прах, пепел, прах от растителни остатъци от невенчета.

Предотвратяване. Засяване на грах рано в добре развита почва. Премахване на граховите култури от други бобови култури.

Бобена молец

Молецът е пеперуда. Гъсениците му заразяват боба и увреждат граховите семена.

Избавление. Инсектицидите и биологичните пестициди ще помогнат в борбата с молците.

Предотвратяване. Ранна сеитба на грах с ранно узряване. Дълбоко изкопаване на почвата. Засаждане далеч от горските пояси с бяла и жълта акация.

Umbelliferous бръмбар

Umbelliferae е малко зелено насекомо с прозрачни крила. Ларвите му увреждат различни растения, включително грах.

Избавление. Заразеното растение трябва да се напръска с тютюнев бульон.

Предотвратяване. Правилно сеитбообращение, обработка с фунгициди, дълбока оран, отглеждане на грах само от здрави семена.

Най-често срещаните вредители и болести на грах, както и ефективни методи за превенция и отърване от тях

глисти

Червеите в граховите зърна са ларвите на граховия дълголетник. Борбата с тях не се различава от борбата с възрастно насекомо.

Общи препоръки за защита на грах от вредители

Както можете да видите, ранната сеитба, използването на ранни зреещи сортове и дълбокото копаене на почвата помагат най-често в защита срещу вредители и болести на граха.

Струва си да обърнете внимание на семената - правилният им избор ще помогне да се избегнат повреди на граха от няколко вида вредители и болести наведнъж.

Важно! Повторното засаждане на грах на едно и също място е възможно само след 4-6 години.

Градинарите често не знаят как да лекуват граха от болести и вредители. В статията сме изброили основните ефективни инструменти. Опитайте да използвате специални разтвори, торове и алтернативни методи за превенция за борба с вредителите и болестите на граха.

заключение

Грахът често се уврежда от вредители и болести. Въпреки това, когато избирате правилния сорт, правилен подбор на семена, навременно засаждане с правилния култури и дължими оставяйки можеш да растеш здрав и вкусна реколта... Може да се използва както за храна, така и за повторно засаждане.

Не пропускайте датите за засяване на семена, не забравяйте да ги изберете и обеззаразявате преди засаждането, наблюдавайте растежа на растенията и вземете мерки за контрол, тъй като се появяват предупредителни знаци. Имайте добра реколта от грах!

Добави коментар

градина

Цветя